Öppen Ridå

Alla inlägg den 8 mars 2022

Av Malin wiper - 8 mars 2022 14:00


         

För mig är det Internationella Kvinnodagen varje dag på året för man måste kämpa för samma rättigheter och skyldigheter som män har. Jag förstår inte varför kvinnor motarbetar varandra istället för att gå samman och kräva sin rätt. För mig är det självklart att kvinnor och män skall ha samma lön för samma arbete. Tyvärr så ser det inte riktigt ut som det även 2022. Själv krävde jag samma lön som männen på en arbetsplats där jag var ensam kvinna i det yrket. Jag ville dessutom ha mer betalt i och med att jag hade två utbildningar som inte alla män hade. Sen måste vi få bukt med våld mot kvinnor och det finns även män som utsätts för våld från kvinnor än om det inte är lika vanligt. 

 

                                       

Clipart Library 

Jämnställdhet är väldigt viktigt för mig för varför får man fortfarande höra att det är märkligt att ens man tar ansvar i hemmet. Min man och jag delar på allt och han är inte främmande för nåt och jag har aldrig behövt göra om honom utan det är självklart för min man att dela på sysslor. Jag är ju själv uppvuxen på det viset och sen har jag varit Jämnställdhetsansvarit i ett fackförbund i början av 1990-talet. Då åkte jag iväg på en del kurser i ämnet och där var det nästan lika många män som kvinnor. Vad är det som säger att det är självklart för mig att gilla att diska, laga mat och städa? bara för att jag är kvinna. För mig har det varit en självklarhet att även försörja mig själv och det har jag gjort hela livet. Man ser ju även på leksaksavdelningar att vi inte kommit framåt i utvecklingen. Flickleksaker består av barbiedockor, spisar, porslin mm medans killarna har mycket häftigare leksaker såsom bilar, actionfigurer och mycket annat. 

 

Klicka här för att se ett historiskt klipp ang jämnställdhet. Det är svårt att ta in att inte kvinnor haft rösträtt och hur kom det till för vi är ju människor både män och kvinnor. Vad dom har fått kämpa genom årtionden

 

                                                     

Clipart Library 

Här kommer en lustig episod från en av mina arbetsplatser där jag var en av några få kvinnor som arbetade där. En man kom fram till mig och han var säkert 10 år yngre än mig. Han sa: Det måste vara jobbigt för dig att slita här hela dagarna och sen gå hem och sköta allt. Min hjärna kunde knappt bearbeta detta för det kändes så främmande och konstigt. Då sa jag till honom: Både min man och jag arbetar heltid så vi är ju två om att hjälpas åt i hemmet och med andra sysslor. Då tittade han på mig så konstigt som om jag kom från en annan planet. Efterråt blev jag lite full i skratt av det han sa. 

 

 

Efter vår morgonpromenad så gick vi in på Hallsta Café & Restaurang och tog en "Jämnställdhetsfika".. 

 

 

Vi valde varsin focaccia med skinka, ost, grönsaker och deras egna goda olja. Dom är egentligen dubbla men vi delar för vi får inte i oss lika mycket som förut. Till detta varsin cappuccino med underbart krämigt skum.   

 

                                                

Clipart Library

      

Etta James med Sufferin' Suffrage. Ett passande klipp i detta inlägg. Jag är desutom ett fan av Etta James. Etta James dog 2012 i en ålder av 73 år. Klicka här för att få texten på svenska till denna låt. Nu önskar jag er en jämnställd dag där alla har samma värde. Klicka här för att höra en annan passande låt som jag haft inne förut. Klicka här för att komma in på SVT play och se dokumentärserien När kvinnorna krävde rösträtt

 

                                          

Clipart Library

#Kvinnodagen #Jämnställdhetsansvarig #rösträtt #Etta

Av Malin wiper - 8 mars 2022 09:30

I går kom vi upp i 8,14 km på vår promenad och det måste man ju vara nöjd med. Denna allé har jag fotat alla årstider men nu ser den lite tråkig ut men sen kommer träden att blomma upp. Solen kom fram i dag också och vi har 1 minusgrad. Det är verkligen ett passande promenadväder. Den 24 februari hade vi bott i Hallstahammar i 5 år så tiden bara rusar iväg. Dom första 3 åren var bäst för då hade vi egen bil och var på ständig upptäcksfärd. Vi var ute och roade oss rätt mycket också så det hände lite och det var även full fart i samhället och städerna. Sen kom corona och ställde till det och nu detta skrämmande krig som tramatiserar ett helt land. 


 

Än har vi kvar lite snö och is men ganska mycket av vatten efter smält is för på eftermiddagarna så har vi upp till 8 grader varmt


 

Denna långtradarhytt stack fram från en firma vi gick förbi. Gillar motivmålningen och den blå lysande färgen

 

       

Nostalgiklipp med långtradare från 1962 

 

 

När jag såg denna skylt på en vägg så trodde jag först att bokstäverna ramlat ner och skylten var sned. När jag sen tittade närmare så hade dom gjort detta med flit och det gillas. Kul när dom får en att haja till för det blir lite roligt också. Det är en firma som heter Primatryck

 

Dom erbjuder Offsettryck, Digitaltryck, Bildekor och övrigt


 

Åsby Floristen har satt ut ett bladverk i form av ett hjärta och instuckna fjädrar, så hjärtligt och fint

 

                                                        

Jemp Guld 

 

Detta är en gammal sliten amulett där man kan sätta in foton och jag hade denna om halsen i en kedja under 1970-talet. Sen blev den så sliten men jag ville ändå spara den i ett skrin med andra minnessmycken. 

 

 

Inuti satt jag urklippta foton på mitt och min sons ansikten. Det ser inte så proffsigt ut och det är väldigt slitet runt kanterna. Jag vill ändå inte ta ur bilderna och slänga amuletten utan det får min son göra när jag inte finns längre för den är ett kärt minne. 

 

                                                    

Clipart Library 

 

När vi gick förbi så höll dom på att sätta ut lite vårblommor på den fina bänken som står utanför. Dessa är panseer och dom ger verkligen vårkänslor. Tyvärr så har både min man och jag kännt av pollen redan så vi nyser och har besvär med ögonen. Så vi får snart börja med antihistamin


 

Jag tog en bild på en dramatisk trädgren på ett lika dramatiskt träd. Sen satt jag in lite pynt på grenen på kul


 

Tusen tack Pisan för det vackra kortet du skickat mig. Det är helt handgjort av henne och så vackert. Hon har satt massor av pärlor i vitt och rosa på slingan längst ner och det är ännu vackrare i verkligheten. Hon är så mångkunnig och kreativ. Jag har beställt kort av henne några gånger och folk blir så glada när dom får dessa.

 

        

Sade med låten Pearls som passar bra i och med pärlorna på Pisans vackra kort. 

 

                             


clipart Library 

Nu har jag fått en tid för återbesök efter min ögonoperation och den blir 28 mars 07.45 Vi får se vad denna dag har att bjuda på men vi funderar på att besöka ett ställe men är inte riktigt säkra än. Min son har fullt upp så vi skall träffas en helg längre fram i mars. Nu börjar jag känna mig rätt normal igen efter operationen och nästan allt rött i ögat är borta men ögondropparna skall ändå tas ett tag till. Nu har jag inget mer att komma med för denna gång och vi vill ut i solen så fort som möjligt. Hoppas ni alla har en så fin dag som möjligt att se fram emot. 


#promenad #långtradarhytt #Primatryck #hjärta #trädgren #Kortet #Sade

Presentation

Vaggerydstorget

   

GoMore Biluthyrning

 

OKQ8 Bilpool Västerås

 

Röda Korset Västerås Instagram

 

Min sons Youtubekanal

 

Vintagemannen

 

helpii App Store

 

Direkten Västerås centrum

 

friday for future

 

Arkiv

Mitt bildspel från Bread & Sweets by Jennie

 

Tandläkare Reza Razifar

 

Jonny Cutz

 

Konstnär Kerstin Wiklund

 

Vaggerydstorget intervjuade mig

     

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26
27
28 29 30 31
<<< Mars 2022 >>>

Fråga mig

108 besvarade frågor

Nostalgi

Kultursajter

Jag rekommenderar

Hälsobloggar

Inredningssajter

Medialänkar

Second hand

Café & Restaurang

Animeringar och bakgrunder

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Länkar

RSS

Wipers Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards