Här kommer receptet på sillen min man la in till julen. Jag fick en kommentar från en som var intresserad av receptet. Jag fick även själv recept av henne som jag skall provlaga så småningom. Önskar er en skön fredag
Doris Sill
4 sillfileer
2 gula lökar
Några dillkvistar
1 tunt skivad morot
Liten purjolök
Mellan-malen svartpeppar
Koka upp lag:
1 dl ättiksprit
2 dl vatten
2 dl socker
10 hela kryddpepparkorn
10 hela svartpepparkorn
1 till 2 lagerblad
Saften från 1/4 citron
Vattna ur sillen.
Skär sillen i bitar efter önskad bredd.
Skär upp löken och moroten.
Koka upp lagen och låt svalna.
Lägg sill, lök, dillkvistar och morot i en lagom burk.
Häll i den kalla lagen så att den fyller hela burken.
Fäst/skruva i locket och ställ burken kallt i 2 dagar. Kan
sedan ätas i minst en vecka.
Vid servering:
Lägg sillbitarna på ett fat och strö finhackad purjo och de
tunna morotsskivorna över sillen. Spara lag så överblivna
bitar kan läggas däri. Släng dillkvistarna.
Vill man ha lite mjukare sill så får man ta mer socker
#Doris #Sillfileer #Purjo

Åke
30 december 2017 07:41
Tack för det receptet, jag gillar inte dill så nu kan man passa på. Dessutom gillar jag hårdare sill så där blir mindre socker också bra. Nästa år ska jag ta med mig minst en bror på julpyssel... jag ska bjuda in den till: Brorsornas Julpyssel kväll. Vi fick hjälpa mor hacka sallat sedan barnsben, numer grejar inte mors flitiga fingrar det... Vi hade alltid obegränsat tillgång till potatis, rotfrukter osv. morfar odlade så vi kräktes varje höst vi måste delta... Men man förstår ju nu hur de levde förr. Jag tror morfars potatiskällaren var minst 20 kvadrat. Jag fick erbjudande för ca 12-14 år sedan att överta gården... men jag hade startat mitt livsprojekt ca 4 km fågelvägen här på ön ifrån bara... jag ville alltid ha morfars hus som liten... jag startade med en bit skogsmark 90 som sommarstuga men julen 96 flyttade vi hit för gått. Morfars matkällare är jag avundsjuk på den var säkert 8 x 3 meter. Ja det var äpplen också och en detalj jag hatade: Nypon!!! Mors nyposoffa kunde jag aldrig med... men däremot svartvinbergsaften och krusbergsaften nu måste jag få ta med jordgubbssylten, hallonsylten och den hemlagade lingonsylten också. Nu har jag tur som har en sambo som vägrar köpe sylt... lite potatis odlar vi också, växthus finns med och ett stort trädgårdsland... och jag har en plätt liten slänt där jag skissat lite... eller jag har två alternativ... den ena är närmare huset (som är lite sämre) och den bättre ligger kanske 30-40 meter ifrån... det finns en matkällare på ursprungshuset på tomten... men den ligger ännu längre ifrån... kanske 55-60 meter ifrån... nu fick jag griller i huvudet av/på hemlagat.
http://www.nacka144.se
Malin wiper
30 december 2017 12:53
Vad kul att receptet föll i smaken. Själv vill jag ha lite lösare sill.
Vilka härliga minnen du bjuder på. Jag gillade nyponsoppa men avskydde bruna bönor. Vad härligt att din morfar odlade potatis och grönsaker. Vi bodde ju i Sundsvall och för det mesta i hyreshus.
Vi hade sommarstuga i hitanför Stöde (banvaktsstuga) så mina föräldrar hade svartvinbärsbuskar och jordgubbar. Därför fick vi också urgod nyttig svartvinbärssaft.
Vad härligt ni bor din fru och du. Att kunna ha egna land, växthus och annat betyder väldigt mycket i dessa tider. Så mycket gifter som vi får i oss
Jag bodde i eget hus i Sundsvall ett tag med min sons pappa och då hade vi både äpplen, plommon och krusbär. Då blev det hemlagat.
Tack för att du delade med dig
Ha en fin lördag
Hälsning
Malin