Direktlänk till inlägg 15 februari 2015
I går på Alla hjärtans dag så lagade min man till ett recept som vi fått av Skrivmoster. Det är en gravlaxgratäng som vi njöt av till lunch.
Skrivmosters Gravlaxgratäng
4 pers
Ingredienser:
750 gr rå potatis
250 gravad lax
2,5 dl grädde
2,5 dl mjölk
lite citron
1 pkt dill frusen
salt och peppar
Ev.extra: Annanasbitar, Sambaloelek, muskot, purjolök eller lite riven Västerbottens ost.
Skär potatisen i skivor (1,5 mm) krydda med lite salt och peppar och koka försiktigt i grädd/mjölk blandningen under ca 15 min. Rör om lite försiktigt då och då.
Strimla eller skär laxen i små bitar.
Häll av överskottsgrädden till en bunke, spara den.
Dela potatisen i 4 delar och laxhacket i 3 delar.
Lägg ett lager potatis i botten av formen och varva med lax, dill och potatis. Fyll på med halva mängden överskottsgrädden.
Grädda i 15 minuter eller till gratängen fått fin färg i ugn 200 grader.
Min man gravade lax själv som vi använde, det går även att använda färdiggravad
Lägg ut dom gräddkokta potatisskivorna i en eldfast form så botten täcks
Än har jag inte hittat nån bättre potatisskalare än dessa klassiker.
Lägg på gravlaxbitar
Till sist lite dill. Upprepa proceduren 4 gånger
Vi använde oss av fryst dill för vi har så mycket av den varan i frysen
Överst skall ligga ett potatislager
Häll sedan på grädden som potatisen kokat i. Vi hällde över hälften av grädden för annars hade det blivit för mycket
Så här ser den färdiga gratängen ut
Den var så otroligt god så vi åt alldeles för mycket men det blev lite kvar till eftermiddagen. Den gräddkokta potatisen var helt underbar och vi njöt som bara den av hela anrättningen. Den skall vi bjuda på men då med bröd och en sallad till. Tack snälla Skrivmoster för ännu ett fantastiskt bra recept vi fått av dig
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 | 4 |
5 |
6 |
7 | 8 | |||
9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 | 27 | 28 | ||||
|