Öppen Ridå

Alla inlägg under oktober 2013

Av Malin wiper - 15 oktober 2013 13:51

       


Jag glömde att skriva hur länge ni har på er att gissa om kaknamnet Ritz valde av dom jag föreslagit. Klicka här för att komma in på gissningsinlägget. 

 

Ni får tid på er till på torsdag  17/10 kl 13.00 

Av Malin wiper - 15 oktober 2013 10:30

     

Hallå där! Jag har lite ont om tid just nu för jag har "Tjejkväll" i morgon som jag håller på att förbereda. Snart är dom färggranna löven ett minne blott och dom har varit ovanligt röda i år. I dag är det 2 grader varmt men snart är det på väg att bli kallgrader även på dan. Jag har redan varit ute en sväng och luften är hög och skön att andas in. Hoppas ni har en fin dag att se fram emot.  

 

     

Jag var ner till Ritz Konditori för att höra om dom dom döpt denna sockerfria kaka till nåt av mina förslag. Ingen av er som gissat hade rätt så nu tar jag bort dom gissningarna och behåller resten så får ni en ny chans att gissa. Skriv en kommentar med er gissning. 

 

Dubbelbit

 

Mördröm

 

Chokladwip

 

Dubbeltop

  

 

Den som gissar rätt först får ett pris som jag inte vet vad än. 

 

 

Eftersom det är jakttider nu så hade Ritz en tårta med älgmotiv.

 

    

Som ni ser så är det lite dystrare på torget nu och löven ligger som en matta lite överallt. Nu skall jag ta bilen och åka till Netto för att handla lite och sen blir det bakning. 

 

    

 

 

 

Anna Nygren och Linda Lampenius framför här "Höstvisa" 


Av Malin wiper - 14 oktober 2013 15:00

 

I lördags valde jag att se Morden i Midsomer på tv 8 för jag tyckte inte det fanns nåt att se på dom andra kanalerna. Är inte intresserad av dessas musiktävlingsprogram som går på svensk tv just nu. Nu såg jag att "Så mycket bättre" kommer tillbaka med ny omgång och det programmet är gillar jag. Det är så mysigt att sätta sig tillrätta i soffan med nåt gott att dricka och lite tilltugg och bara föras med av denna serien som jag alltid har gillat. Då kom jag på att jag skulle skriva en biografi över huvudpersonen John Nettles, så nu är han veckans biografiperson.  

 

  

John Nettles föddes 11 oktober 1943 i St Austell, Cornwall. Han är en brittisk skådespelare och författare. Han är mest känd för  rollen som detektiven Bergerac i den brittiska TV-serien med samma namn, och på senare år för rollen som kommissarie Barnaby i Morden i Midsomer. Han har studerat historia och filosofi vid universitetet i Southampton och hoppades bli lärare. Även när han gick på universitetet så upptäcktes att han var duktig på att agera så han spelade små roller i Royal Court Theatre produktioner. Han lämnade sen skolan för att satsa på en karriär inom teatern och blev medlem av Royal Shakespear Company i Straford-upon-Avon. 

 

 

 

 

   

 


När John Nettles var sju år gammal fick han veta att hans biologiska mor var en romersk-katolsk irländsk sjuksköterska som hade arbetat i England under andra världskriget. Hon placerades på ett mentalsjukhus efter en illegitim förlossning och dog av tuberkulos vid 28 års ålder. Nettle har aldrig fått reda på vem hans far var men upptäckte att han hade en bror och två systrar. Dom han trodde var hans föräldrar var en snickaren Eric Neattles och hans fru Elsie .  

 

   

Här en bild på John Nettles med sin nuvarande fru Catrhyn Sealey 

 

Han gifte sig med sin första fru Joyce 1966 och dom har en dotter ihop som föddes 1970 och heter Emma. Dom skilde sig 1979. Sen gifte han sig med Catrhyn Sealey i juli 1995 i Evesham, Worcestershire. De bor för närvarande i Pyworthy Devon.


  

Bild på hans motspelare i Morden i Midsomer. Jane Wymark spelar hans fru Joyce Barnaby i serien. Laura Howard spelar hans dotter i serien som Cully Barnaby. Dessa personer känns så självklara till serien och sen får man ju njuta av andra suveräna engelska skådespelare. Klicka här för att läsa om John Nettles liv efter Morden i Midsomer


   

Morden i Midsomer är en brittisk kriminalserie som börjar produceras 1997, jag trodde den var ännu äldre. Serien handlar om mord som begås i det fiktiva grevskapet Midsomer i England. De fem första filmerna är baserade på Caroline Grahams romaner om kriminalkommissarie (ungefär motsvarande orginalet Detective Chief Inspector) Tom Barnaby, i TV- serien spelad av John Nettles. Alla följande filmer är originalmanus av olika manusförfattare. 95 avsnitt har hittills sänts i serien. Musiken är skapad av Jim Parker.


 


Här hör man hela stycket till serien som är komponerat av Jim Parker. Det är verkligen en passande låt till serien och man önskar att man skrivit den själv...  



   


Sen kom jag ihåg när jag följde serien Bergerac då jag även tyckte att han var en jättesnygg man...  . Bergerac är en brittisk TV-serie som sändes mellan 1981 och 1991, av Robert Stewart med John Nettles som Terence Alexander mfl.



Serien handlar om Jim Bergerack, en nykter alkoholist och ett stenhårt proffs som går sin egen väg. Bergeracs arbetsfelt är effektfullt: en solig semesterö, Jersey, ett skatteparadis för miljonärer, med en fläkt av England och lite franska kryddor. Där finns det också brott, och Bergeracs utredningar för honom till strandcaéer, herrgårdar belägna på höga klippor och avsides belägna vikar. Jim Bergerac blev känd för att åka omkring i en vinröd Triumph 1800 Roaster av 1947 års modell. Den ovanliga bilen blev ett av seriens mest kända signum. Nu känner jag för att se om den serien. 

  

 

Klicka här för att komma in på Tradera där dom just nu säljer 4 dvd (säsong 3) av serien Bergerac för 299 kr 

 


Klicka här för att se John Nettles  Filmography. Det ser ut som han mest varit med i Tv-serier.

 

Av Malin wiper - 14 oktober 2013 08:00

  

Denna stol köpte vi för 75 kr på Sam Hjälp för ett tag sen och den står nu i sovrummet och lyser upp. Den är lite mer grön i färgen än vad som jag kunde få fram. Det är ett fantastiskt hantverk i stolen och tyget ser lite metalliskt ut. 

 

         

  

Under sitter en bricka som är till för att dra ut och sätta i nästa stol osv. Den är en offentlig möbel och man önskar man hade ytterligare en som man kunde sätta ihop denna med. då skulle jag ställa dom i "Likörhörnan" så dom lyser upp och så folk får sitta bekvämt. Risken är väl att jag får byta ut allt då för dom är så tjusiga så allt annat bleknar bort...   Min man har gått igenom stolen och säger att det verkligen är ett fint hantverk. Han håller på att försöka tyda signaturen under så vi får reda på vem som designat stolen. 

  

 

Under stolen sitter denna etikett. Klicka här för att läsa om möbelfabrikens historia som spänner från 1903-1990-talet då dom tillverkade möbler till bland annat riksdagshuset. Deras möbler kallas för "Möblernas Rolls-Royce" så vi har tydligen gjort ett riktigt fynd. Stolen vi köpte är verkligen snyggt formad och så rejält tillverkad. Stolen ser nästan ut som ny  så man undrar vart den stått. Klicka här för att komma in på en sida där dom vill ha tillbaka möbler  som skall stå på museum senare men vi har ju bara en och dom vill nog ha komplett uppsättning. Jag såg direkt att det var nåt speciellt med stolen.

  

 

AB Klaessons Möbelfabrik går under namnet "Företaget som möblerade världen". Klicka här för att läsa lite mer ang detta. Jag har letat efter pris på denna karmstol men inte hittat nåt så jag skall leka detektiv och se om jag får fram nåt. Klicka här för att se gamla bilder från möbelfabriken. Klicka här för att se vad det står i författarbloggen ang Klaessons  

 

    

Nu har jag hittat samma stol på nätet men i annat tyg den går under namnet "Karmstol Klaessons klassiker". Klicka här för att komma in på sidan.  

 

      

Det såg ungefär ut så här förut. Bilden är lite gammal så hyllan är halvfull. Visar efterbild senare. 

  

 

I går hade min man fullt upp för han håller på att möblera om på sitt kontor/gästrum. Eftersom han håller på med datorer (hobby) så behöver han en arbetsplats så vi har köpt ett bord på IKEA som han satt upp men då fick vi ta bort en hög hylla (ovan) som det nu inte finns nån plats för. Det är bra att ha en man som kan fixa datorn när det blir nåt fel. Hyllan ställer vi i källaren  för att förvara pärmar och annat i. Det är kaos i rummet nu så jag hoppas han får till det till på onsdag då jag har "Tjejkväll"...   annars får jag dra för draperiet...   . Vi var inne hela dan i går eftersom jag städade och det tar tid när man måste vila mellan momenten. 

  

 

 

 

 

Favorit i repris med Bee Gees "Technicolor dreams" Den hörde jag första gången på dåvarande "Spraydio" där jag var medlem och hade egen sida. Den sidan har varit nedlagd länge nu och där träffade jag många av mina nätvänner i början. Spraydio var en kombinerad webbradiostation och community som startades av IT-företaget Spray i oktober 1999. Användarna kunde lyssna på musik i 12 kanaler med olika inriktningar samt diskutera och önska musik i communityt. Alla forum, kanaler och tjänster stängdes den 1 april 2009

 

 

 Klicka här för att komma in på Bee Gee:s  hemsida. Tyvärr finns bara Barry Gibb kvar i livet av från början 3 bröder. Klicka här för att läsa den svenska texten till låten. Klicka här för att komma in på en sida som heter Technicolor. Jag gillade verkligen färgerna i dessa filmer. Klicka här för att se en Technicolor filmkamera.     

 

   

Av Malin wiper - 13 oktober 2013 08:00

  

I går var det helt underbart ute men det var svårt att fota för det var för solgassigt. Vi kom upp rätt sent men eftersom jag börjar bli så pass bra från förkylningen så längtar man ut. Lika bra att promenera och njuta i den ovanligt vackra hösten. Det var så varmt att man kunde gå i en tunn jacka i går. Snart får fiken ställa ut utemöblerna igen...  Det blir kanske ingen riktig vinter med snö i år. Vissa år har det kommit snö i oktober och varit jättekallt. I dag är det städning som gäller för vi ligger efter och det är jättedammigt. Min man skall passa på att tvätta några fönster också medans vädret är så fint.   


  

Vi gick ner till Ritz först innan vi promenerade vidare. Vi testade deras glutenfria godbit som visade sig vara en höjdare som gjorde gommen lycklig. Om jag fick leva om mitt liv så skulle jag vilja driva ett litet café, jag har så många idéer och jag älskar cafévärlden. Jag skulle vilja fika mig igenom hela Sverige...   och sen skriva en Caféresebok. Fast först måste jag banta ner mig så man kan äta upp sig...    



Njutbart klipp.Klicka här om ni vill ha mer chokladnjutning. För mer njutning klicka här 

  

  

Här ser ni den gulliga tjejen som hittade på att jag skulle vara testpilot för deras nya sockerfria kaka. Jag skulle även hitta på ett namn på kakan men dom har inte bestämt sig än så jag skall återkomma till veckan. Ni har tid på er att gissa vad dom väljer. Klicka här för att komma in på tävlingsinlägget.


  

Man kan hitta vadsomhelst när man är ute och promerar. Jag har sett skjortor och andra kläder som hängt på buskar, en barnstol på en gräsmatta, skor på ett elskåp, mössa i parkdel, cyklar och mycket mer. 

 

  

Här ser ni huset där Butik Ingelund låg men nu är det igenbommat  tyvärr. Det var lite mer livat därnere vid ingelund då.   


    


    


  

 


Av Malin wiper - 12 oktober 2013 09:00

  

 

Min man och jag gick förbi Acleja Blomsterhandel Interflora Fresh i går och då kom jag på att jag kunde gå in och fota Christian som driver butiken. Han hade gått med på att bli min fjärde glasögonmodell. Han är en fin och trevlig kille som är en blomsterkonstnär ut i fingerspetsarna.  Inte undra på att hans butik blev en Interflora Fresh butik för ett tag sen.  

 

    

Klicka här för att se vart jag hittat bilden på dessa glasögonfodral   

 

  

Han säger att han haft sina glasögon rätt många år men dom passar honom och är snygga. I ljuset är dom lite nogautfärgad metallic. Just nu är allt modernt för det finns så många olika bågar och även en revival på 70-80-talsbågar.  

   

  

Christian har haft glasögon i 20 år och är närsynt. 

  

 

   

 

 

  

Christian höll just på att binda ihop en hög fin bukett.   

 

  

Hans modell är lite smal och avlång.  

 


Här har vi en hel hög med glasögonprydda män...  Elvis Costello and Mumford & Sons

 

 

 

 

 

  

Av Malin wiper - 11 oktober 2013 16:00

    

Jag kom ut en sväng i dag också men när jag kom hem så var jag helt genomsvettig och jag känner att halsen inte är bra men så så fungerar denna förkylning. Det är nog bra att komma ut lite varje dag ändå och jag känner att förkylningen är så sakta  på upphällningen, men vad seg den är. Jag pratade med min väninna A-G i morse och hon har samma förkylning och blir inte heller helt bra. Sen träffade jag Helena i samhället och frågade om hon kunde komma på "Tjejkväll" nästa onsdag och det trodde hon skulle gå bra så jag satt tiden 17.00 Nu skall jag ringa till dom andra och höra om dan och tiden funkar för dom också.

 

      

 

Jag gick in på Ritz Konditori och där blev jag testpilot för denna nya sockerfria kaka. Jag blev lite förvånad för den såg ut som en hård kaka men var rätt mjuk och hade bland annat mandelmassa som ingrediens. Den är dubbel och överröst med god mörk choklad. Jag tyckte den var jättegod som sammet mot tungan. Den är helt ny och jag har fått äran att hitta på ett namn till kakan. 

 

 

Mördröm

 

Chokladwip

 

Dubbeltop

 

Rinnkaka

 

Gallerkaka


Dubbelritz

 

Drömbit

 

Zorrokaka

 

Knappkaka

 

Lyxbit 

   

 

Ritz har nu fått en lista på mina namnförslag och ev i morgon så får jag veta om dom valt nåt av dom. Vilket namn tror ni att dom väljer av dessa förslag?. Om dom tar nåt av mina förslag så kan ni vinna ett hemligt pris av mig om ni skriver en kommentar på vad ni tror. Den som kommer först med rätt svar får priset. 

 

    

Klicka här för att se vart jag hittade denna bild på kakor i form av knappar 

 

 

Så här ser den ut i genomskärning. Att det är mörk choklad gör att den inte framkallar sötsug och det passar mig.  

 

     

När det gäller sockerfritt har dom även dessa stora godsaker som heter "skarpskyttar". Den har jag också provsmkat och det är en fluffig uppblåst winerbrödsliknande bakverk. Inuti är det vaniljkräm och det frasar härligt när man tugger den. Jättegod smak av smördeg fast man bör ha någr servetter till hands för den smular en del och man bör se sig i spegeln efterråt...  . Klicka här för att se ett recept på skarpskytt.  

 

     

Inte nog med det utan dom har även "Milanostång"  dom har jag smakat några gånger och är också jättegoda, möra och smakfulla. Milanopinne eller milanostång är en medelstor småkaka av mördeg, med en fyllning av mandelmassa. I likhet med den finska pinnen dekoreras den vanligen med pärlsocker och hackad mandel. Kakan är även känd under namn som Italienstång, Venerisk pinne och stor finnepinne. Milanostång fanns med i Sju sorters kakor redan i början av 1950-talet, men försvann i den stora kakrevideringen i 1965 års upplaga. Sedan 1975 är den ett stående inslag i den klassiska kakboken. 

 

    

Dom har även sockerfria hallongrottor som ser ut som till vänster på bilden. Högre i formen än dom vanliga och med ett smörpapper runt om så den ser jättesnygg ut och är även en höjdare vad gäller smak. Klicka här för recept på sockerfria hallongrottor 

 

      

Denna glutenfria variant är rätt ny och jag har själv testat den och den var njutbar. 

 

 

  

   

Nere vid järnvägstunneln sprakar det av färg just nu. Det är ett vackert blickfång.

Av Malin wiper - 11 oktober 2013 08:30

 

  



  

Veckans biografi handlar om Edward Norton som är en favorit. Han föddes 1969 i Columbia, Maryland och är en amerikansk skådespelare och filmregissör. För sin debutfilm Primal Fear (1996) fick han en Golden Globe, han Oscarsnominerades också för rollen. I filmen American History X (1998) spelar han en obehaglig typ så bra så man ryser och det gav honom en Oscarsnominering. Han gör alltid bra ifrån sig i dom roller han åtar sig.  

 

 

 

                                           

    

  

 

Klicka här för att se vilka filmer han varit med i.  

 

 

Edward Nortons far, Edward Mower Norton Jr var en miljöjurist och hans mor Lydia Robinson lärare i Engelska, hon dog av en hjärttumör 1997. Edward Norton har två yngre syskon Molly och Jim med vilken han har professionellt samarbetat med. Från 1981 tillsammans med sin bror deltog Norton  i Camp Pasquaney vid stranden Newfound Lake i Hebron, New Hampshire. Han tog examen från Columbia Wilde Lake High School 1987. Han har även deltagit i Yale University där han var en konkurrenskraftig roddare. Han kan tala lite japanska.

  


Edward Norton har använt sitt kändisskap då han har ett väldigt stort engagemang i sociala frågor och är aktivt med i olika föreningar i USA som främjar såväl välfärd som miljö.


Några exempel på detta är en aktiv plats i styrelsen för Enterprise Community Partners, en non-profit utvecklare av billigare hus. Edward Norton har visat stort stöd för att kunna påverka miljön på ett bra sätt inför framtiden genom förnyelsebar energi och detta då med engagemang för Enterprise’s Green Communities Initiative samt BP’s Solar Neighbors program. 

 

     

En bild från filmen "Primal fear" Edward Norton och Richard Gere. Den filmen har jag också sett. Klicka här för att se trailern

  

 

Norton flyttade till New York och började sin skådespelarkarriär i Off-Broadway teater. Han slog igenom 1993 i inblandningen i Edward Albee:s Fragment, på Signature Theatre Company. Hans första film var Primal Fear från 1996. 

 

   

Edward Norton med sin fru Shauna Robertson  

 

Norton förlovade sig efter 6 år av dating med kanadensiska filmproducenten Shauna Robertson under 2011 och de gifte sig 2012 och har nu en son född i mars 2013. Edward Norton är allmänt känd för sin ovilja mot kändisskapet. Han har privat flygcertifikat. 

 

  

Klicka här för att se vart jag hittade denna bild från inspelningen  

 

The Grand Budapest Hotel är en kommande film som Edward Norton är med i. Det är en drama komedi som är skriven och regisserad av Wes Anderson. Releasedatum nån gång under 2014 

 


  

Klicka här för att komma in på CDON.COM där filmen just nu säljs för endast 39 kr. Klicka här för att se vad MovieZine skriver om filmen. Det är en magisk film men överraskningsmoment. Jag har själv filmen i min hylla och har sett om den ett antal gånger. Klicka här för att se trailern till filmen.  

 

Klicka här för att se Edward Norton presentera fem av sina favoritfilmer. 

 

   

Presentation

Vaggerydstorget

   

GoMore Biluthyrning

 

OKQ8 Bilpool Västerås

 

Röda Korset Västerås Instagram

 

Min sons Youtubekanal

 

Vintagemannen

 

helpii App Store

 

Direkten Västerås centrum

 

friday for future

 

Arkiv

Mitt bildspel från Bread & Sweets by Jennie

 

Tandläkare Reza Razifar

 

Jonny Cutz

 

Konstnär Kerstin Wiklund

 

Vaggerydstorget intervjuade mig

     

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25 26
27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Fråga mig

108 besvarade frågor

Nostalgi

Kultursajter

Jag rekommenderar

Hälsobloggar

Inredningssajter

Medialänkar

Second hand

Café & Restaurang

Animeringar och bakgrunder

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Länkar

RSS

Wipers Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards