Öppen Ridå

Direktlänk till inlägg 19 mars 2013

Palme!

Av Malin wiper - 19 mars 2013 08:30

   


Nu har jag avverkat den sista filmen av 4 som jag lånade på Biblioteket så i dag tar jag en promenad dit för att lämna tillbaka filmerna. Det är filmen om "Palme". Det är en dokumentärfilm från 2012 som är regisserad av Maud Nycander och Kristina Lindström, som även skrivit manuset. Den har visats dels som 103 minuter lång biograffilm och dels som en 174 minuter lång TV-film i tre delar. Till Guldbaggegalan 2013 är filmen nominerad i tre kategorier: Bästa dokumentärfilm (Maud Nyclander och Kristina Lindström) och bästa klippning (Andreas Jonsson, Hanna Lejonqvist). Bästa musik (Benny Andersson) och vann i de två sistnämnda.

 

 

Klicka här för att se vart jag hittade denna bild 

 

 

Handlingen:

 

  

 

Den 28 februari 1986 sköts Olof Palme ihjäl på öppen gata i Stockholm.  Mordet har i decennier överskuggat bilden av människan.   Nu kommer filmen om Palme. En berättelse om en människa och hans tid.   Om en man som förändrade historien. Olof Palme liknar ingen annan svensk politiker, varken före eller efter honom.  Han var överklasspojken som skapade världens mest jämlika land. Älskad och hatad. Med stöd av privata super 8 filmer från familjen Palme och SVTS gedigna arkiv berättas historien om en av de mest komplexa och märkvärdiga svenska personer i modern tid. 

 

  

Klicka här för att se vart jag hittade denna bild. 

 

Jag tycker att filmen var jättebra gjord och man gick som på minnenas allé. Tyvärr så var det saker som inte togs upp till fullo ex den skandalomsusade IB-affären där vanligt folk blev åsiktsregistrerade och Palme stod och ljög om detta. Klicka här för att se vad Jan Guillou skriver ang detta och hur han blev utsatt.. Det var ett rörande dokument över en politikers liv på både gott och ont. Det är anmärkningsvärt att dom inte fått tag på den eller dom som mördade Palme och man blir verkligen misstänksam. 

 

 

Filmen får 4 rosor av mig i betyg av 5 möjliga.   

 

 

         

 

 

En gång på 80-talet såg jag Olof Palme live i Brunnsparken i Göteborg. Jag var på väg hem från mitt arbete och steg av spårvagnen i Brunnsparken för att byta och åka hem till Hisingen. Gick in i Brunnsparken för jag såg att det pågick ett möte där och jag kände igen rösten. Där står Palme på en liten scen bland buskage och lite folk som sökt sig dit. Brunnsparken var då en plats där många av samhällets olycksbarn höll till. Det kändes lite overkligt att han stod där och höll tal mitt i en liten flummig park med dåligt rykte och jag kom ihåg att jag tyckte det var beundransvärt. Han hade även med sig en trubadur som både sjöng och spelade jättebra men jag kom inte ihåg nu vem det var. Man hade ju önskat att man hade haft en kamera med sig men det var inte så vanligt då. Palmes tal var så bra och han själv otroligt karismatisk så jag kunde inte gå vidare utan stod där som fastnaglad tills allt var över. 

 

   

Så här ser Brunnsparken ut numera med  fontänen Såningskvinnan/Johanna i mitten. Brunnsparken är uppstädad och rensad från buskage och träd så den ser verkligen inte ut som förr. Då var det en oas där man kunde sitta lite dold men nu är allt helt öppet. Klicka här för att se vart jag hittade bilden. Brunnsparken är belägen mellan Nordstan och Arkaden och mellan två av Göteborgs äldsta gator, Norra Hamngatan och Södra Hamngatan (egentligen avgränsar Stora Hamnkanalen i norr). 

 

 

 
 
Ingen bild

Pea

19 mars 2013 10:24

Det är skrämmande att Palmes mördare går fri. Tror att det hände mycket på ett högre plan, både bland polis och politiker, som vi vanliga inte fått veta.
Ha en bra dag! / Kram.

Malin wiper

19 mars 2013 11:05

Det är det verkligen och skandalöst att inte det är uppklarat. Ja du det var på ett högre plan och säkert välplanerat i hela ledet.

Ha en fin dag själv
kram

 
Inger Rozén

Inger Rozén

19 mars 2013 10:37

Hej!Säkert en bra film.Jag har inte tänkt på att man kanlåna filmer på bibblan.
Jag tror iallafall att inte det var den där Pettersson som var mördaren.Något skumt bakom för de vill lägga på locket.Jag gillade Palme.Kram,inger

http://chintohs.blogspot.se

Malin wiper

19 mars 2013 11:03

Den var sevärd och det är toppen att man gratis kan låna filmer på bibblan. Jag tror inte heller att Pettersson var mördaren. Det är skumt så det förslår.

Ha en skön dag
kram

 
AprilSus

AprilSus

19 mars 2013 13:13

Jag såg dokumentären när den gick på TV och tyckte den var mycket intressant. Jag var ju rätt ung och ointresserad av politik när mordet på Palme skedde. Så jag lärde mig mer om honom efter hans död och det var väl även där någonstans jag insåg vikten av att skaffa sig någon form av politiska åsikter. Innan Plames död hörde jag mest en massa negativa saker om honom, så det kändes rätt konstigt att efter hans död så var han plötsligt en hyllad och älskad man av folket och även jag drogs med och kände den starka landssorg som rådde. Min då 5-åriga son krävde att vi skulle åka in till stan och lägga egna rosor på berget av röda rosor som växte på mordplatsen. Trots sonens ringa ålder finns det ingen tvekan om att även han kände av att något stort och skrämmande hade hänt i vårat land. Han visste mycket väl vem Palme var och även alla de andra partiledarna, då min son var en mycket liten vetgirig pojke och hade lärt sig alla partledernas namn från valaffischerna hösten 1985.

Det finns några få händelser som etsar sig fast i ens minne och man kommer alltid komma ihåg när man första gången fick höra om denna tragiska händelse och mordet på Palme är ett av dessa tillfällen. Min son kom och väckte mig för att morgonens barnprogram på TV inte började som de brukade och det var en väldigt ledsen pojke som skaka liv i mig, då han i ställt för barnprogram mötts av beskedet om mordet på vår statsminister. Jag gick med honom till TV:n och möttes av nyheten om mordet på Palme. Där blev jag nog sittande under en stor del av dagen i chock över att något sådant kunde hända i vårat lilla fridfulla land!?

Nu tog du mig verkligen tillbaka i tiden. Ibland önskar jag att man faktiskt skulle kunna resa tillbaka i tiden och besöka sig själv. Det känns ju som en evighet sedan pojkarna var små och många av mina minnen från den tiden har trängts undan av nya och jag saknar den tiden ibland. När man som jag har 4 barn i olika åldrar, så är det lätt hänt att man glömma vem som gjorde vad och man blandar ihop olika minnen.

Ha en fortsatt fin tisdag, även om inte vädret är det roligaste idag. Kramis!♥

http://aprilsus.blogspot.se

Malin wiper

20 mars 2013 18:12

Mr T här: Har läst upp inlägget för henne och hon hälsar. Världen förändrades snabbt detta år. I maj havererade Tjernobyl.
Idag (onsdag) snöar det igen, blir en lång vinter

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malin wiper - Torsdag 28 mars 08:45

    I tisdags tog vi en promenad nere i Öster Mälarstrand, Notudden. Här satt vi oss ner på dom nya bänkarna framför småbåtshamnen. Sen gick vi omkring och kollade runt lite på dom båtar som fanns där, än om inte så många än     Här sitte...

Av Malin wiper - Onsdag 27 mars 08:30

  I mångdags innan vi hämtade min son i Enköping så dukade jag klart så allt var färdigt till lunchen hos oss. Min son har blivit vegetarian så vi tillagade morotsbiffar som vi gjort några gånger förut. Klicka här för att få receptet på morotsbif...

Av Malin wiper - Måndag 25 mars 07:15

    Här kommer lite fler bilder från promenader, och som ni vet så gillar jag pelare. Här ett pampigt hus i centrala Västerås     Lite fler pelare jag stött på och jag tycker såna tillför mycket i stadsbilden     En lite annorlunda...

Av Malin wiper - Söndag 24 mars 09:00

    Detta är en Alfa Romeo Spider från 1972. Den såg jag på en av våra promenader och den var så läcker. Nu börjar det snart dyka upp lite mer veteranbilar och det känns kul                                                                 ...

Av Malin wiper - Lördag 23 mars 10:30

      Vi skall sälja våra två gula fotöljer av märket Swedese Nova. Vi har ingen plats för dom i  denna lägenhet för vi har tagit sovrummet till vardagsrum där vi även har våra datorplatser. Därför köpte vi denna stol Mellby på Jysk för ett tag s...

Presentation

Vaggerydstorget

   

GoMore Biluthyrning

 

Move About Västerås

 

Röda Korset modevisning 13 april 11-16

 

Röda Korset Västerås Instagram

 

Min sons Youtubekanal

 

Vintagemannen

 

helpii App Store

 

Direkten Västerås centrum

 

friday for future

 

Arkiv

Mitt bildspel från Bread & Sweets by Jennie

 

Tandläkare Reza Razifar

 

Jonny Cutz

 

Konstnär Kerstin Wiklund

 

Vaggerydstorget intervjuade mig

     

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Fråga mig

108 besvarade frågor

Nostalgi

Kultursajter

Jag rekommenderar

Hälsobloggar

Inredningssajter

Medialänkar

Second hand

Café & Restaurang

Animeringar och bakgrunder

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Länkar

RSS

Wipers Gästbok


Skapa flashcards