Öppen Ridå

Alla inlägg under november 2011

Av Malin wiper - 5 november 2011 07:00


  


Klicka här för att kolla på olika bärkassar


  Klicka här för att läsa en artikel min syster skrivit i Markbladet. Den handlar om oseriös insamlingstaktik. Det är min systers man som förekommer på bild i artikeln. Han håller upp en insamlingspåse som dom fått i hans bostadsområde.


  


Klicka här för att komma in på Mark Knoplers hemsida. klicka här för att läsa om Dire Straits







Have a great Saturday - Images and gifs for social networks
Graphics, comments and images for social networks!


Av Malin wiper - 4 november 2011 17:00

       


Sist jag var till Mimmis Magasin så såg jag så fina kaffeunderlägg som jag tänkte köpa men det fanns inte tillräckligt många kvar. Nu hade dom kommit in igen så min man åkte ner och köpte 6 st. Det är akvareller skapade av konstnärinnan Helen Boberg Oscarsso från Skillingaryd. Det är  ett visdomsord på varje inlägg och hon  har även signerat varje underlägg. Dom är plastade så dom är lätta att bara torka av.


  


Den här boken som hon skrivit och illustrerat köpte jag i maj 2010. 


Klicka här för att komma in på hennes hemsida. Klicka här för att läsa om henne på en sida som heter "Konstnären har ordet"


  


Här ser man storleken på underlägget. Koppen på bilden är från sisters gifs. Hon är min bloggvän som bor i USA och jag fick denna av henne för ett tag sen.  

         

        

         


                 

Klicka på bilderna så blir dom större.  



Av Malin wiper - 4 november 2011 08:00

      


Igelkottens elegans är en franskt filmdrama från 2010 i regi av Mona Achache


     


Handlingen

Madame Michel är en 54-årig portvakt i en småborgerlig fastighet som beskriver sig själv som ”änka, kortväxt, ful och småfet”. Hennes enda lycka är att öppna dörren till rummet längst in, där hon kan fly bort i sin värld av böcker.

I fastigheten bor även Paloma, en brådmogen och livstrött 12-åring, som varje vaken stund filmar allt hon ser med sin videokamera. På sin trettonde födelsedag tänker hon begå självmord. Videofilmerna ska bli hennes domslut över sin stund på jorden.

När en japansk herre i sextioårsåldern flyttar in ihuset blirhan en länk mellan de båda kvinnorna och vänskapen mellan de tre börjar trevande att växa. Men dagen för Palomas 13-årsdag närmar sig händer nåt.


 


Filmen är baserad på Muriel Barberys succéroman Igelkottens elegans. Klicka här för att läsa lite mer om filmen


Min Recension:


Först tänkte jag nej! skall man få se en 11-årig flicka som står och filmar sin omgivning med en gammal filmkamera samtidigt som hon viskar  hest på franska vad hon känner och tycker om den världen hon lever i. Sen tog den fart och handlingen gick framåt och jag förstod att början var nödvändig för denna film. Jag blev överraskad och skådespelet var på topp från minsta biroll till huvudroll. Det är intressant med filmer som inte är så förutsägbara utan man blir överraskad både mitt i handlingen och på slutklämmen. Jag tycker detta är en verkligt sevärd film full av både värme, sorg och glädje och med ett stort djup i sig. Den unga flickan med kameran var fantastisk och även den kvinnliga portvakten som med små medel fick sin roll att glänsa. Jag kände mig både varm och sorgsen efter att ha sett filmen.



Av mig får filmen 4 igelkottar av 5 möjliga


         


Tyvärr fanns det ingen trailer på svenska hos Youtube men man får ändå en liten uppfattning 

 

Av Malin wiper - 4 november 2011 07:00



  

Jag lånade två filmer på biblioteket och börjar med att skriva om colorado Avenue som jag såg först som är ett drama från 2007. För regin står Claes Olsson och i rollerna ser vi Birthe Wingren, Nicke Lignell, Peter Kanerva, Ylva Ekblad, Irina Björklund, André Wickström, Pekka Strang, Johanna Wingren, Jonte Wingren, Johan Fagerudd, Andreas Wilson, Göran Forsmark och Guy Rosenholm



 


Handlingen


Colorado Avenue följer en mor och son, Hanna Östman och Otto. Hanna blir tvungen att lämna sitt hem på Rödskäret med sin mor, då hennes far drunknar ute på havet. Hanna blir piga hos familjen Smeds och sparar pengar för en resa till Amerika. Slutligen, år 1893, åker hon dit som 18-åring med glimten av stora pengar framför sig. Efter tio år återvänder hon till sin hemby Siklax med två barn. Med Amerikanska dollar köper Hanna en stenig åker och bygger upp en lanthandel. Butiken blir en mötesplats för Siklaxborna, som så småningom börjar uppskatta den flitiga flickan, "Dollar-Hanna". Efter självständigheten och kriget 1919, då alkoholförbjudet kommit i kraft börjar Hannas son, Otto, sin karriär som en företagare. Han blir kungen av spritsmugglarna, vilket orsakar en hel del besvär åt Hanna. Dollar-Hanna kan inte förlåta sin son för den kriminella vägen han valt.


Recension: 

Jag gillade filmen som var vackert fotad och flera bra skådespelarinsatser. Det är en del tillbakablickar och sånt brukar jag inte gilla men ibland kan det bli riktigt lyckat när man ser tråden mellan nutid och dåtid. Det är en rätt långsam film men samtidigt behaglig att luta sig tillbaka till. Hanna som bott i Amerika och kommer hem till lilla Siklax får verkligen kämpa mot fördomar när hon kommer hem och har två barn med sig men ingen man. Hon får arbeta hårt för att uppnå sina drömmar på egen hand. Hon som spelar Hannas mor i filmen gör en fantastisk rollprestation som motsträvig och kallhamrad. Jag kan tycka att man fick för lite information om hennes liv i Amerika. Den handlingen blev starkt forcerad   

Klicka här för att komma in på filmens hemsida där man kan läsa allt om filmen



Filmen får 3 filmkameror av 5 möjliga i betyg av mig.


           





Av Malin wiper - 2 november 2011 07:00


I förrgår hade jag ett ärende till Mimmis Magasin och då passar jag alltid på att fota lite nya saker dom fått hem.  I dag skall vi åka iväg till Jönköping för att handla lite och dessutom har dom öppet på dom stora second hand  onsdagar och lördagar. Jag är ju en second handgalning men har inte varit och kollat så mycket som jag brukar på sista tiden. Vi åker inte lika ofta till Jönköping just nu eftersom vi har att göra hemma med förberedelser för flytt. Jag kan ändå inte handla en massa nu när jag håller på att rensa bort för att underlätta flytten.


  

Garn som passar till dessa "oversize mössor"


  


Här räcker ett garnnystan till en mössa


  


Garn till kragar för den frusne.


    


  


  

Dessa långa snygga sockar hängde i skylten.


  

Nu har det börjat komma lite jultyger och här ser man både färdiga panellängder och ett kapptyg på metervara


  


Ett tyg i lite 50-talsretro.


  

Sobert gammelrosa med en fin struktur och glansig känsla


  


Jättetunnt randigt som säkert är såna man har emellan tjockare gardiner.


  


Färgstarkt tyg med ödlor som mönster




Av Malin wiper - 1 november 2011 15:00

 


I går var vi bort en sväng till vårt fina bibliotek Fenix Kunskapscentrum.som även inhyser ett gymnasium. Jag lämnade tillbaka filmerna jag hyrde och hyrde ytterligare några.


  


Här går man in till biblioteket. Jag har inte lånat på flera år så jag kände mig som en novis när jag började låna igen för ett tag sen. Nu skall man sköta sig själv och service börjar försvinna överallt. Först skall man lämna det man skall låna till den som står bakom en liten disk. När man fått i sina skivor i fodralet så skall man gå till en data där man lägger böcker på en speciell plats och lånekortets streckkod på en annan och sen är det bara att knappa in och man får sig ett kvitto. Samma procedur när man lämnar tillbaka.


  


Det är ganska stort utanför och finns både fik och en massa sittplatser 


   


Denna monstera har blivit otroligt stor och finns att skåda utanför biblioteksdörren 


  


Uppe i taket hänger så passande en "Fågel fenix". Klicka här för att läsa om Fågel Fenix


  


Jag lånade dessa två filmer som jag skriver om senare. Har sett färdigt en av dom och den var väldigt bra. Jag håller dessutom på att se första säsongerna av "Morden i midsomer" som jag lånade av A-G.


  


När vi kom hem från biblioteket i går så stod det en korg med trattkantareller på trappen plus en påse med gula kantareller...  Det var ett grannpar en bit ner på gatan som varit framme igen. Vi har fått så mycket svamp av dom i flera år. Tusen tack snälla ni...  


Av Malin wiper - 1 november 2011 10:00

 


Jag ville så gärna ha bilder på Ritz färska semlor som är supergoda. Jag föreslog för min man att vi skulle åka ner dit och äta en "Caféfrukost"...  istället för hotellfrukost...  Innan han begav sig till sitt arbete.


 


Här visar en av ägarna Åsa upp ett lass med fantastiska semlor.


 


Här ser man hela deras disk med Mr T framför


  

Lite mer av det goda


 


Min man tog en jättestor köttbullsbaguett med kaffe till och en juice utan konserveringsmedel eller socker. Dom är av märket "Pago" och jättegoda.


 


Jag själv tog deras bagels med philadelphiaost och en jordgubbsmarmelad. Man fick den uppvärmd och jag trodde inte att jag skulle orka äta upp hela för ibland när man varit ute och ätit sånt så har dom varit så mastiga. Denna fick jag i mig hela för den var så lättäten och god i sitt bröd. Jordgubbsmarmelanden var njutbart god också.


    


Här är jag på väg att hugga in....   Bilderna blev lite mörka så jag skulle naturligtvis haft blixten men det är lätt att vara efterklok. Jag har ljusat upp dom i fotoprogrammet så mycket det gick.


  


Det var helt underbart att vara uppe och ute så tidigt på en sån njutningsfull morgon. Sen är vi lite stolta över att vi kunde låta bli semlorna...  


 


Klicka här för att komma in på Cat Stevens hemsida



En av mina bloggvänner blev glad av min header som föreställer hjortsjöån som ligger nedanför vårt hus. Jag satt tillbaka den tillfälligt tills jag gjort en ny header förhoppningsvis i helgen. Jag måste ha den omväxlingen att kunna byta när jag känner för det. Kul att du gillar mitt foto från ån. Annars brukar jag fota åt det andra hållet då man ser hur ån slingrar sig långt bort. Nu är ån snart ett minne blott eftersom vi skall flytta men man kan ju ta sig en promenad och njuta av den ändå.


Av Malin wiper - 1 november 2011 09:45

 


i dag har dom semlor hos Ritz konditori Det är inte fettisdagen men jag tror att folk i samhället uppskattar att kunna äta semlor fler gånger på året. När jag växte upp i Medelpad och det var semledags så åt man semlan i en djup tallrik med varm mjölk. Det var verkligen gott och jag kan fortfarande känna smaken av mjölken och semlan som blandas. En semla har ju annars en tendens att bli lite torr. För ett antal år sedan så föredrog jag wienersemlor som jag då tyckte var mycket godare. Nu har jag inte ätit semlor på många år.




 


Dessa semlor är garanterat kalorifria...  . Klicka här för att komma in på sidan där dom finns och mycket mer


 


Klicka här för att se vart dessa lite annorlunda semlor bakas. Klicka här för att läsa om Fettisdagen


  

Kakburkar hos Ritz


  


Nu har dom även bagels hos Ritz med tillbehör.


  

Utanför Ritz


Här ett klipp där det bakas surdegssemla och man undrar ju hur en sån smakar.


Presentation

Vaggerydstorget

   

GoMore Biluthyrning

 

OKQ8 Bilpool Västerås

 

Röda Korset Västerås Instagram

 

Min sons Youtubekanal

 

Vintagemannen

 

helpii App Store

 

Direkten Västerås centrum

 

friday for future

 

Arkiv

Mitt bildspel från Bread & Sweets by Jennie

 

Tandläkare Reza Razifar

 

Jonny Cutz

 

Konstnär Kerstin Wiklund

 

Vaggerydstorget intervjuade mig

     

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26
27
28 29 30
<<< November 2011 >>>

Fråga mig

108 besvarade frågor

Nostalgi

Kultursajter

Jag rekommenderar

Hälsobloggar

Inredningssajter

Medialänkar

Second hand

Café & Restaurang

Animeringar och bakgrunder

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Länkar

RSS

Wipers Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards