Öppen Ridå

Direktlänk till inlägg 20 juli 2011

Du-Reformen!

Av Malin wiper - 20 juli 2011 13:14

     

                                               

 
 

Nåt har hänt på sista tiden för ungdomar och yngre vuxna har börjat säga ni till mig...  Även  läkaren jag var till sist på vårdcentralen...   Börjar vi gå bakåt i tiden då alla yngre var tvungna att säga du till äldre? Tack och lov så försvann detta fenomen i början på 60-talet och man fick säga du till alla. Det var en enorm frihet och så har det varit hela tiden men nu har det verkligen hänt nåt . Känns lite konstigt när jag blir niad  och hajar till varje gång. Jag kom dessutom igåg att man la bort titlarna med varandra så man kunde säga du även före Du-reformen. Herr och fru, tant och farbror var vanligt också....  Nu när jag är äldre så vet jag ju att insidan inte stämmer med utsidan, man känner sig yngre än man är. Eller är det nån slags osäkerhet som smugit sig in i språket?. 


 

För fyrtio år sedan började vi dua varandra i Sverige. Det firas som en stor svensk triumf. Betydlig mindre uppmärksammat är att också ord som ”jag” och ”vi” ökade dramatiskt i användning.


 

Klicka här för att läsa om Du-reformen.

 

Som ni ser har jag inte mycket att skriva om så det gäller att ta till lite skåpmat...  Jag har varit inne hela dan och bara vilat men ändå fått lite gjort. Håller på att sy lite men det går långsamt framåt. Det går lite gamla "Miss Marple" deckare på tv mitt på dan just nu.  Passar väl bra till mitt inlägg...  Då kom jag plötsligt på  att det inte funnits så många roller för kvinnor i den genren 


Geraldine McEwan som Miss Marple. Hon är ursöt tycker jag 

   

Nu är det Geraldine McEvan som spelar "Miss Marple" i dom just nu tv-sända deckarfilmerna. Här en liten hyllning till henne. Hon är en av dom bättre "Miss Marple". Klicka här för att komma in på hennes hemsida. Hon föddes 1932 och är en brittisk skådespelerska. Hon gjorde teaterdebut med Theatre Royal, Winsor, 1949 och är medlem av Royal shakespeare company. Bland hennes filmer märks "Escape from the Dark (1976), "En indian i london" (1986) och kärt besvär förgäves (2000). Miss Marple spelade hon 2004-2005).


En ung Geraldine McEwan  

 

 
 
Cattis

Cattis

20 juli 2011 18:56

Det känns faktiskt inte alls längesen jag själv sa Ni till folk jag inte kände.
Idag skriver jag Ni i brev om det är till myndigheter och annat. Tänker även på att stava det med stort N. :)))
När jag var liten var det väldigt viktigt att vara artig och speciellt då att niga som tack.
Det där sitter i lite än idag och jag får tänka mig för jättemycket så jag inte niger.
Blev lite retade för det i skolan så jag gjorde allt för att få bort det.
Men jag tycker det är artigt än idag att folk kan visa sin tacksamhet än om det kanske inte är att niga och bocka men i alla fall att ta i hand.
Jag har sett många som inte gör det tex när de får sina betyg på skolavslutning osv.
Men jag är kanske gammaldags?
Men det här med Ni tycker jag är bra att det är borttaget. För det är som skriver, alla är vi lika och ingen är förmer än någon annan.

SV: Vi är inte på väg mot Visingsö än. Vi väntar på bättre väder.
Kanske det blir i början av nästa vecka. Har semester till 7 aug så jag hoppas det blir sol igen innan dess.
Det hade varit jättekul att få träffa er och ta en fika i Jönköping eller någonstans.
Jag är lite blyg och får ångest när jag tänker på att träffa någon jag inte träffat innan men jag hoppas jag kan övervinna det för det känns faktiskt lite som om jag känner dig ganska väl. :)))

Kram och vila på för det gör jag med idag.

http://www.jagmenjag.se

Malin wiper

20 juli 2011 22:56

Jag har också fått lära mig niga när jag var liten och ta i hand.För mig sitter det inte i på det sättet utan jag var så glad när niandet försvann. Ta i hand känns bättre för mig än att niga och bocka ;)

Jag känner lika som du och är blyg att träffa främmande människor så jag har varit så nervös varje gång så jag nästan gått upp i limningen :D Tur att dom varit så lättsamma dom jag träffat. Annars hade jag svimmat ;) Så jag förstår dig så väl. Vi kan ju vänta tills senare om du vill. Det går ju fler tåg.


kramar

 
Sussi

Sussi

20 juli 2011 20:38

Många säger nog ni till äldre som en artighetsgrej. Man vill ju visa respekt. Fast det måste ha varit väldigt unga personer som sa det till dig i sånt fall. Du är ju inte så gammal..

Kramisar

http://allt-om-inget.bloggagratis.se

Malin wiper

20 juli 2011 22:53

Fortsätter detta så kommer jag att be dom säga du till mig ;) framåt istället för bakåt i utvecklingen. I min ålder anses man förbrukad men jag kämpar på

kramar

 
Ninz

Ninz

20 juli 2011 22:44

Hmmmm intressant, det har jag inte tänkt på. Har inte riktigt råkat ut för det, men det kanske kommer. Fast jag tycker att Ni är lite respektfullt :) Måste nog ta och smaka lite på det ordet lite mer tror jag :D
Sv; Ibland är jag med om mer saker än vad jag orkar med *asg* om du förstår vad jag menar :D
Kram till dig vännen :)

http://ninz.bloggagratis.se

Malin wiper

20 juli 2011 22:51

Man blir aldrig för gammal för att säga du till varandra. Ni förknippas inte med nåt positivt för min skull i alla fall. Alla skall i så fall behandlas respektfullt. Bara för att jag är gammal så vill jag inte bli niad ;) då känner man sig utanför.

Förstår att det kan bli för mycket ibland när det dyker upp saker hela tiden ;)

kramar

 
skrivmoster

skrivmoster

21 juli 2011 07:10

Visst neg man och tog i hand och "tantade hit och tantade dit" .. det var ju den tidens artighet. Idag är det mera jämställt och ordet DU är helt accepterat - tror jag ... Att bli kallad NI kan kännas "mossigt" tycker jag och gör att man känner sig äldre än man är! I början var det svårt att säga du till en gammal människa tycker jag. Men det är något man får komma över. Jag tror inte någon tar illa upp för att man säger du.

I "stela brev" kan jag ibland använda NI för att det ska bli korrekt.

Vi är alla människor på denna jord och vi kan säga du till varandra med respekt tycker jag!

Kram till dig från mig i norr!

http://bloggplatsen.se

Malin wiper

21 juli 2011 07:59

Jag kunde inte säga det bättre själv goa du ;)

Håller med och känner igen mig. Jag har som sagt bloggtorka och då går det runt i huvudet vad jag skall skriva om.

Ha en fin dag
kramar

 
Berith

Berith

21 juli 2011 08:42

Nog fick man lära sig Nia och niga som barn då man tackade ..och säga tant och farbror ...
Min älskade mormor hade väldigt svårt för detta att Dua någon ...hon tyckte det lär oartigt och ohyfsat ....men så var hon ju ur den äldre generationen :))
Mig kvittar det , vill någon Nia så får de göra det ...det spelar igen roll ....man är ju den man är oavsett om man blir niad eller dua :))

Och nu över till fänkålen ....mycket bra och använtbart :))

Ha en bra dag min vän , varma kramar :))

http://maxmax.bloggplatsen.se

Malin wiper

21 juli 2011 08:56

Förr var det så men nu 2011 så vill jag bli duad ;) Vi har ju kommit en bit i utvecklingen och man vill inte bli behandlad annorlunda för att man är äldre. Så för mig känns det bättre med att folk fortsätter att säga du till mig. Kul att nån gillar fänkål ;)

Ha en jättefin dag
kram

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malin wiper - Lördag 16 mars 14:30

     I dag har vi riktigt kraftigt regnväder så vi tog bussen ner till centrum. Vi har både handlat och kollat upp lite saker. Det var jättelite folk i farten och det brukade det inte vara på helger.      Vi tog oss en fika på Direkten in...

Av Malin wiper - Fredag 15 mars 09:30

  Jag såg en Björktrast häromdan som jag  zoomade in från långt håll     Här har den vänt sig om           Snowy White med Birds Of Paradise. Snowy White har spelat med både Pink Floyd och Thin Lizzy     En annan Björktrast ...

Av Malin wiper - Torsdag 14 mars 10:00

                   Nu öppnar jag ridån för dagen med hopp om att den skall bli som ett varmt kärleksfullt skådespel   Röda Korset i Västerås har modevisning 13 april 13.00-16.00. Det blir både dam, herr och barnkläder som visas. Dessutom har...

Av Malin wiper - Onsdag 13 mars 08:30

  När man fotar mycket så ser man sig mer omkring och jag såg denna skulptur inne på en innegård i ett bostadsområde lite utanför centrum. Skulpturen heter Holger och är skapad av Konstnären Sture Collin                                  St...

Av Malin wiper - Tisdag 12 mars 10:15

 Nationalmuseum Jag såg att Kermikern Lisa Larson har dött och det i en ålder av 92 år. Lisa Larson var en svensk keramiker, hon blev känd för sina många figurer föreställande djur och människor. Återkommande teman i hennes verk var systerskap, mod...

Presentation

Vaggerydstorget

   

GoMore Biluthyrning

 

Move About Västerås

 

Röda Korset modevisning 13 april 11-16

 

Röda Korset Västerås Instagram

 

Min sons Youtubekanal

 

Vintagemannen

 

helpii App Store

 

Direkten Västerås centrum

 

friday for future

 

Arkiv

Mitt bildspel från Bread & Sweets by Jennie

 

Tandläkare Reza Razifar

 

Jonny Cutz

 

Konstnär Kerstin Wiklund

 

Vaggerydstorget intervjuade mig

     

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2011 >>>

Fråga mig

108 besvarade frågor

Nostalgi

Kultursajter

Jag rekommenderar

Hälsobloggar

Inredningssajter

Medialänkar

Second hand

Café & Restaurang

Animeringar och bakgrunder

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Länkar

RSS

Wipers Gästbok


Skapa flashcards