Direktlänk till inlägg 20 juli 2011
När jag kokar grönsaker i buljong så brukar jag sätta till lite fänkål som gör att man slipper eller får mindre gaser om man är känslig för att äta många grönsaker ihop. Jag har själv kommit underfund om detta genom att testa. Dessutom ger den en liten krydda och smakar lätt av lakrits. Fast jag vet ju också att många inte kan med smaken men jag själv gillar den i små doser. Fänkål är en flerårig växt som blir cirka 1,5 meter hög. De torkade fröna används till sås, fiskrätter och som brödkrydda. Blad och stjälk kan användas färsk i sallad. i.
Burk med fänkålsfrön som jag hittade här
Så här står det om fänkål på en sida som heter "kryddor och sånt"
FÄNKÅL - Universalläkemedlet för alla mag - tarmbesvär. Hur man än äter
den så gör den människan glad, förmedlar en angenäm värme och ger denne en god
kroppslukt samt en bra matsmältning. Den som äter fänkål eller fänkålsfrön
dagligen på fastande mage lider mindre av dåliga vätskor
(flegma/slem/förruttnelseprocesser). Den tar bort dålig andedräkt och gör att
ögonen ser klarare.
Så här mycket brukar jag lägga i grönsakskoket, ibland lite mer. Klicka här för att läsa lite på Odla.nu Klicka här för recept på gratinerad fänkål.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|