Direktlänk till inlägg 14 november 2009
Min man fixade lunchen i dag och som vanligt experimenterade han lite och det blev så gott att jag bad honom skriva ett recept.
Mr T:s lax i ingefära och dillsås.
Stekt lax i ingefära och dillsås
med rostade rotfrukter
Sätt ugnen på 200 grader
Äggklockan på 30 min
Ingredienser:
3 dl vispgrädde (gärna laktosfritt)
½ fiskbuljongtärning
Maisena redningsmjöl (ljust)
svartpeppar
½ msk syrligt ( citron, lime, vinäger etc.)
1 tsk torkad ingefära e.d
1 krm sambal oelek
3 hg lax
Rotsaker:
4 st potatisar
2 st mindre palsternacka
lite rotselleri
en större morot
en bit (knytnävstor) kålrot
Pensling:
1 krm gurkmeja
1,5 msk olja ( raps eller oliv)
1 krm honung
½ tsk vinäger(jag tog jordgubbsvinäger från Café Lakatos)
svartpeppar
Ta en ugnsplåt och gnid ut lite olja över ytan. Tunt lager.
Skala och skär upp rotsakerna i lillfingerstora bitar, gärna trekantiga.
Sprid ut på plåten och pensla över alla bitar. Om det blir för mycket olja blir det inte bra, pensla snålt (tunt). Sätt in plåten och starta äggklockar. När det är 10-12 min kvar vänd på rotsakerna. Kontrollera med sticka efter 30 min de olika sorterna och avgör om det behövs längre tid.
Under tiden rotsakerna är i ugnen:
Blanda såsen och koka upp, Skär laxen i skivor, 5-7 mm tjocka och stek dom i stekpanna och häll över i såsen som skall vara klar och avsmakad. OBS! Ingen salt eller peppar på laxen vid stekningen och undvik att bränna laxen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|